Jeugdzaalvoetbal: Meer voetbal per m2

Uitgegeven: 26 juni 2015 13:20
Laatst gewijzigd: 26 juni 2015 13:47
Bron: 
KNVB

Van oudsher was de straat de plek waar jonge voetballers ongemerkt aan hun techniek schaafden. In de kleine ruimte pielend op wankele stoeptegels met grote, kleine, zachte of harde ballen. Als het maar rolde. Proberen om geen gat in je broek te vallen, want dan kreeg je weer op je lazer van je moeder. Niet voor niets organiseerde Johan Cruijff ooit als technisch directeur van Ajax de open dag op het plein voor het stadion in plaats van op de grasvelden naast De Meer.

Maar de jeugd kruipt steeds vaker achter de playstation voordat ze naar de training op de club gaan. Daar krijgen ze wel snelle vingers van, maar het fijne voetenwerk blijft achter. Het is onder meer daarom dat Ajax, Feyenoord en PSV hun jeugdspelers al op jonge leeftijd de zaal in sturen.

Leerproces

Ook in landen als Engeland en België zien we deze tendens. Clubs als Anderlecht en Everton spelen zaalvoetbal in hun opleiding. En in Zuid-Europa en in Zuid-Amerika spelen de jongeren al jaren in het begin van hun carrière in de zaal. Nu niet meteen denken dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de nieuwe Messi of Iniesta op jullie sportpark rondloopt.

Maar in de gesprekken die KNVB het afgelopen jaar voerde met bestuurders, jeugdcoördinatoren en trainers over zaalvoetbal, kwamen veel positieve argumenten naar voren die voor de ontwikkeling van een voetballer belangrijk zijn; veel handelingen, snel denken en handelen, voetballen op verschillende ondergronden en met verschillende ballen. Deze wisselende omstandigheden bevorderen het leerproces.

Plezier

Voorop staat het plezier van de kinderen. En dat ze het leuk vinden is zichtbaar in district West I waar al een aantal jaren is proefgedraaid met een zaalcompetitie. Daarbij zijn ook bezwaren naar boven gekomen, vaak logistiek van aard: geen vrijwilligers, vervoer, afstand, kans op overbelasting, kosten en vaak op een trainingsavond.

Om het jeugdzaalvoetbal te ontwikkelen is naar deze logistieke punten gekeken en een aanbod ontwikkeld, dat tegemoet komt aan de wensen van de clubs. De competities worden dichtbij de woonplaats georganiseerd, op een vaste avond (veldclub kan dan makkelijker plannen) en tegen zo laag mogelijke kosten (zie de brochure). De komende jaren zullen natuurlijk zaken naar boven komen, die voor verbetering vatbaar zijn. De clubs en KNVB zullen met elkaar in gesprek blijven om deze punten aan te pakken.

Inschrijven

Geïnteresseerd om met de jeugd mee te doen aan de zaalcompetitie? Lees dan eerst de brochure.

Iedere vereniging die al zaalvoetbal heeft, kan op de normale wijze inschrijven voor de competities. De clubs die nog geen zaalvoetbal hebben, nemen contact op met zaal-wedstrijdzaken@knvb.nl Binnen een dag is het dan mogelijk om in te schrijven met uw teams. KNVB denkt uw jeugdleden en u met dit competitieaanbod te helpen, en zo samen voetbal nog leuker te maken. Inschrijving voor zaalvoetbal is mogelijk tot 14 juli 2015.

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.