35/45+ voetbal: extra kansen voor clubs

Uitgegeven: 24 juli 2012 15:23
Laatst gewijzigd: 24 juli 2012 15:27

Bron: 
KNVB

Steeds meer voetbalverenigingen bieden Continental 7x7 35/45+ voetbal aan. Het levert spelers en clubs immers duidelijke voordelen op. Geïnteresseerd? De KNVB informeert en helpt graag.

Bij de voetbalvorm 7x7 voor 45-plussers spelen zeventallen op een half speelveld met en tegen spelers die minimaal 45 jaar oud zijn. Onbeperkt wisselen is toegestaan en de buitenspelregel is niet van toepassing. Vanwege het succes biedt de KNVB deze voetbalvorm ook 35-plussers aan. Topfitte 45-plussers kunnen meespelen in de 35+ categorie, omgekeerd is dispensatie niet toegestaan.

Leden langer binden
Een drukke agenda, niet meer kunnen opboksen tegen de jongere generatie of niet vast willen zitten aan wekelijkse verplichtingen; het zijn voor spelers op leeftijd mogelijke redenen om het lidmaatschap op te zeggen. Vandaar de introductie van de voetbalvorm 7 tegen 7. Doel is om leeftijdsgenoten met en tegen elkaar te laten voetballen en ze langer aan de voetbalsport – en aan de vereniging – te binden.

Nog meer voordelen
Dat levert dus aan beide zijden voordelen op. Spelers ontvangen het concept met enthousiasme en verenigingen verwelkomen vaak zelfs nieuwe leden, zoals ex-leden en ouders van voetballende kinderen. Extra gunstig is dat de leeftijdsgroep 35/45+ vaak invulling geeft aan belangrijke vrijwilligersfuncties. Ook heeft het 7x7 35/45+ voetbal positieve effecten op de sfeer en de omzet in de kantine. De accommodatie wordt bovendien beter benut, zoals op vrijdagavond of zelfs overdag.

7 stappen
De KNVB heeft een draaiboek opgesteld voor het implementeren van deze laagdrempelige voetbalvorm. Hierin staat onder meer een 7-stappenplan met praktische tips. Download hier het stappenplan.

Pakket uitbreiden
Als het 35+ en/of 45+ voetbal aanslaat binnen uw vereniging, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het pakket uit te breiden. Naast het periodiek laten terugkeren van de bestaande activiteiten, organiseert de KNVB ook een 7x7-competitie en -toernooien aan het einde van het seizoen.

Competitie
De officiële ‘7x7-competitie’ bestaat uit een reeks van minimaal vier toernooien op vrijdagavonden in zowel het najaar als in het voorjaar. Elke vereniging is éénmaal gastheer. Deelnemers moeten lid zijn van de KNVB.

Toernooien
Verder organiseert de KNVB, samen met segmentpartner Continental, jaarlijks terugkerende 7x7-toernooien door het land. Deze vinden plaats na afloop van het reguliere voetbalseizoen en spelers hoeven geen KNVB-lid te zijn. Een uitgelezen kans om niet-leden enthousiast te maken!

Starterskit
De KNVB heeft voor verenigingen een uitgebreide starterskit ontwikkeld. Het bestaat onder meer uit een handboek met tips over de organisatie en werving van deelnemers, naast specifieke 45+ trainingen. Verder bestaat het pakket uit materialen om de zichtbaarheid binnen de club te vergroten.

Meer informatie?
De starterskit ontvangen? Stuur een mail naar 45plusvoetbal@knvb.nl. Andere vragen over dit onderwerp? Neem contact op met het KNVB-district. 

Kijk ook op www.voetbal.nl/7tegen7.

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.