DemografieCoach coacht verenigingen

Uitgegeven: 30 oktober 2013 12:10
Laatst gewijzigd: 4 december 2013 16:06
Bron: 
KNVB

Grote posters, flyers, jeugdtoernooien en voorlichtingsbijeenkomsten op scholen; het zijn allemaal middelen om meer jeugdleden aan te trekken bij een voetbalvereniging. Maar wat als, ondanks deze investering, het aantal jeugdleden niet toeneemt? Wat als blijkt dat het dorp waarin de voetbalvereniging gevestigd is, vergrijst? Dan kun je promoten wat je wilt, maar als de potentiële leden er niet zijn, kun je ze ook niet aantrekken.

Met die gedachte in het achterhoofd is de Demografietool ontwikkeld; een tool waarbij voetbalverenigingen hun eigen ledenontwikkeling kunnen zien voor de jaren 2020, 2030 en 2040.

,,In de provincies Zeeland en Limburg hebben verenigingen nu al te maken hebben met afnemende ledenaantallen", vertelt Patrick Balemans, medewerker accommodatiezaken bij de KNVB. ,,We zijn daarom gaan kijken hoe dit zich op nationaal niveau verhoudt. Gebleken is dat de bevolking zal groeien, maar dat de groei van de jeugd, een belangrijke doelgroep voor de KNVB, zal afnemen."

Onderzoek

Ook onderzocht de KNVB hoe verenigingen denken te groeien richting 2020. ,,Daaruit bleek dat tachtig procent van de verenigingen denkt te zullen groeien, maar uit onze gegevens blijkt dat ze hier wel eens flink naast kunnen zitten", legt Balemans uit. ,,Verenigingen zijn zich nog niet voldoende bewust van de bevolkingsontwikkelingen en wat voor gevolgen dat kan hebben op de vereniging."

Aan de hand van demografische gegevens en ledenaantallen wordt voor een vereniging direct inzichtelijk hoe het aantal leden per leeftijdscategorie zich zal ontwikkelen. Tegelijkertijd wordt aangegeven waar de kansen liggen van de vereniging. Bijvoorbeeld door te starten met meisjes- en vrouwenvoetbal, de sterkst groeiende sport op dit moment, samen te gaan werken met andere verenigingen, het ontwikkelen van 35+ en 45+-voetbal, etc.  

Bewustwordingstool

Balemans benadrukt dat het een bewustwordingstool is en geen tool om ontwikkelingen te bestrijden. ,,De bewustwording van de demografische ontwikkelen en de gevolgen hiervan op de vereniging moet leiden tot ledenbehoud, verenigingsbehoud en mogelijk zelfs ledengroei. Maar verenigingen moeten hier zelf serieus mee aan de slag gaan."

Niet alleen verenigingen, maar ook de KNVB gaat aan de slag met deze tool. ,,Het zou kunnen dat we ander soort competities moeten gaan aanbieden en dat de reisafstanden binnen competities wellicht groter worden. Dit lijkt misschien negatief, maar het kan juist heel positief uitpakken. Want als we ons richten op de doelgroepen die potentie hebben, kunnen verenigingen alleen maar sterker worden", licht Balemans toe.

Kijk voor meer informatie op DemografieCoach.nl

Door: Yvette Richter
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.