Onderzoek naar reden vertrek leden

Uitgegeven: 9 juli 2012 09:01
Laatst gewijzigd: 9 juli 2012 10:00
Bron: 
KNVB

Een vereniging kan te maken krijgen met vertrekkende leden. Als club is het verstandig daarop in te springen. Via een ‘exit-onderzoek’ onderzoekt u de redenen en kunt u actie ondernemen.

Waarom gaan uw leden weg? Hebben ze geen tijd meer, is er een leukere club in de buurt of spelen er andere oorzaken?

 

Vertrek zonder schuld

Het vertrek van leden hoeft lang niet altijd met de club te maken te hebben. Sommige mensen verhuizen vanwege hun werk en zeggen daarom hun lidmaatschap op. Maar of er nu wel of geen probleem reden is: u moet als vereniging de vertrekkende leden in de gaten houden.

 

Ingrijpen bij negatieve trend

Doet u dat niet, dan kan het zijn dat u niet door hebt dat er sprake is van een negatieve trend. Dat betekent dat er elk jaar steeds meer leden vertrekken en minder leden bijkomen. Zo’n situatie vereist daadkracht van uw bestuur. Als bijvoorbeeld blijkt dat leden regelmatig het lidmaatschap opzeggen, omdat ze niet genoeg tijd hebben, dan is het belangrijk daaraan aandacht te besteden. En bijvoorbeeld te bekijken of u als club deze leden een wat vrijblijvender aanbod kan doen.

 

Positief? Ook opletten!

Ook een positieve trend moet u goed in de gaten houden. U wilt als bestuur immers de controle over het reilen en zeilen van de vereniging houden. Als u geen idee hebt wat uw vereniging aantrekkelijk maakt, bent u als bestuur letterlijk en figuurlijk stuurloos. U moet, met andere woorden, uw vereniging af en toe willen onderwerpen aan een marktonderzoek: positieve en negatieve punten op een rijtje.

 

Lijst met redenen van vertrek

Het behoud van leden is een belangrijk speerpunt waar veel verenigingen nog op kunnen winnen. Vraag vertrekkende leden ook daarom om de reden van hun afscheid. Mocht er een probleem zijn binnen de vereniging, dan moet u daar als bestuur snel en adequaat op inspringen. Breng de redenen elk jaar in kaart, en probeer ook te kijken wanneer de meeste mensen vertrekken. Misschien is dat onbewust ook een reden. Heeft u eenmaal een overzicht, dan kunt u als bestuur conclusies trekken en maatregelen nemen. Uiteindelijk gaat het immers om ledenbehoud en een gezonde club.

Bron: Arko Sports Media

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.