Gezamenlijk excessen écht tegengaan

Uitgegeven: 4 juni 2012 09:38
Laatst gewijzigd: 4 juni 2012 10:00
Bron: 
KNVB

De KNVB kent vanaf dit seizoen 2011/’12 een nieuwe aanpak van excessen. Doel is om ernstige misdragingen van spelers en/of teams uit te bannen. Dit is goed nieuws voor onder andere de scheidsrechters. Dit kan echter niet slagen zonder de medewerking van alle direct betrokkenen.

De KNVB én clubs zijn het zat dat de media maandagmorgen worden gedomineerd door berichten over gestaakte wedstrijden, incidenten en vechtpartijen. Daarom is met ingang van het huidige seizoen een aantal veranderingen opgetreden. Om te beginnen zijn de tuchtreglementen aangepast.

Hogere straffen
De strafmaat is verzwaard: spelers die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan geweld tegen scheidsrechters, krijgen eerder de maximale straf – ontzetting uit het lidmaatschap – opgelegd. Verzachtende omstandigheden kunnen mogelijk leiden tot een lagere straf, maar variëren nog altijd van minimaal drie tot maximaal tien jaar schorsing.

Meer mondeling
Ook teams die zich schuldig maken aan een collectieve vechtpartij worden sneller uit de competitie genomen. Daarnaast is de termijn van uitspraak van de tuchtcommissie in geval van excessen versneld: van voorheen tenminste vier naar nu maximaal twee weken. Deze winst is mogelijk dankzij meer en vaker zaken mondeling te behandelen. Nog een nieuwe maatregel: de tuchtcommissie legt per heden direct een voorlopige schorsing of opschorting van competitie- en/of bekerwedstrijden op.

Meldpunt
Om deze nieuwe aanpak te kunnen realiseren, is het van belang dat de KNVB van excessen zo spoedig mogelijk op de hoogte is. Daarom is er, buiten de reguliere informatievoorziening om, in ieder district een eigen, speciaal meldpunt. Direct betrokkenen worden opgeroepen hier meteen melding te maken. De KNVB pakt deze melding ook meteen op de eerstvolgende werkdag op. Extra voordeel van het meldpunt is dat de bond in contact kan treden met slachtoffers en hen waar nodig nazorg kan bieden.

Tijdig melden
Het melden van excessen en het tijdig indienen van verklaringen is voor de nieuwe aanpak van essentieel belang. De KNVB verzoekt daarom elke direct betrokkene hiertoe dringend dit te doen.  Voor het indienen van een/uw verklaring is de verkorte procedure van kracht: deze moet op de eerste werkdag na de wedstrijd binnen zijn op het districtskantoor. De KNVB is zich ervan bewust dat dit een inspanning kan zijn, maar vertrouwt erop dat eenieder deze strijd steunt.

Door: Emiel van Mook
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.