Maatschappelijke stage: kansen voor club

Uitgegeven: 29 maart 2012 16:35
Laatst gewijzigd: 29 maart 2012 15:45
Bron: 
KNVB

Sommige verenigingen hebben er al kennis mee gemaakt, andere hebben er vast al eens over gehoord: de maatschappelijke stage. Lees hier wat het is en wat het voor de club kan betekenen!

Wat is het?

Bij een maatschappelijke stage maken leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis met vrijwilligerswerk. Door het uitvoeren van vrijwilligersactiviteiten leren zij allerlei aspecten van de samenleving kennen en werken zij aan hun eigen vaardigheden. Zo ontwikkelen zij zich op het gebied van sociale omgangsvormen, waarden en normen, en krijgen ze meer verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Unieke kans

Behalve voor de jongere zelf, is een maatschappelijke stage ook voor de vereniging een unieke kans. De jongeren van nu zijn immers de (potentiële) vrijwilligers van de toekomst. De jongeren ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk is, waardoor zij misschien na hun stage als vrijwilliger bij de vereniging blijven.

 

Concreet: de Maatschappelijke stage (MaS)

De MaS is een stage van middelbare scholieren (12-18 jaar) in het vrijwilligerswerk. Zij leren wat het is om zich in te zetten voor een ander of voor de omgeving, zonder er direct iets voor terug te krijgen. Zij lopen stage bij een maatschappelijke organisatie zonder commerciële doelstelling. Denk aan de zorgsector, een zondagsschool, een museum, cultureel festival, buurtvereniging of sportvereniging.

 

‘Zomaar’ een praktijkvoorbeeld:

‘Wij hebben een groep van achttien jongeren op laten leiden als pupillenscheidsrechter bij de KNVB. Deze jongeren zijn nu begonnen met wedstrijden fluiten bij de E- en F-pupillen. Een aantal vindt het erg leuk én met de juiste begeleiding gaat het ons lukken deze jongens en meiden vast te houden.’

 

Verplicht voor leerlingen

Vrijwel alle scholen zijn actief met MaS bezig, vanaf seizoen 2011/’12 is het zelfs verplicht. Meestal gaan leerlingen in de tweede, derde of vierde klas op pad. Ze zijn dan 13 tot 17 jaar. Geïnteresseerd? Zie de onderstaande verwijzingen voor meer informatie over onder meer de duur van de stage, spreiding van de stage-uren en de (laagdrempelige) leerdoelen.

 

Meer weten?

De KNVB begrijpt dat een dergelijke stage ook veel van de vereniging kan vragen. Daarom informeert de bond de clubs via www.knvb.nl. Veel info is ook te vinden op www.maatschappelijkestage.nl en www.movisie.nl. Wilt u hiermee bij uw club aan de slag en heeft u hulp nodig? Neem contact op met de afdeling ondersteuning clubbesturen van het  van het district.

Let op!
Aanbieders van maatschappelijke stageplekken kunnen tot 2 april in aanmerking komen voor een kleine bijdrage uit het 'Fonds MaS Stageaanbieders 2012'. Klik hier voor meer informatie.

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.