KNVB Dataservice: weten wat er speelt

Uitgegeven: 3 september 2013 00:00
Laatst gewijzigd: 2 augustus 2017 16:10
Bron: 
KNVB

Amateurverenigingen kunnen rekenen op een nieuwe online dienst van KNVB, Voetbalmedia en DatawireSport: KNVB Dataservice. Hiermee kan de vereniging alle officiële KNVB-wedstrijdgegevens – zoals uitslagen, standen, programma’s en afgelastingen – op een optimale manier publiceren via de eigen clubkanalen: op internet (website), in bijvoorbeeld kantine (schermen) en per mobiele telefoon.

Deze service stelt de vereniging in staat om al haar leden – spelers, trainers, bestuursleden, supporters, enzovoort – op elk moment van de dag de door hen gewenste (actuele) clubinfo aan te bieden.

Passend abonnement
De vereniging kan naar eigen wens een passend abonnement afnemen. De club kan bijvoorbeeld kiezen voor een kant-en-klare oplossing die gemakkelijk is te integreren in de eigen website. Dit gebeurt dan in de vorm van een webtoepassing (mini-site), een gedeelte dat overigens elders wordt gehost. Bij deze keuze hoeft de webmaster alleen nog maar het clublogo toe te voegen en de kleuren aan te passen.

De club kan ook kiezen voor alleen een datafeed (API) met diezelfde officiële programma’s, uitslagen, standen en afgelastingen van zijn teams, om vervolgens zelf te integreren binnen de eigen site.

Club-app
Ook voor het verstrekken van de wedstrijdgegevens via een club-app op de mobiele telefoon (of via mobiele website) kan de vereniging een abonnement nemen op een feed (API) om deze data zelf te integreren. In de loop van het seizoen 2013/’14 verschijnt bovendien de kant-en-klare mobiele oplossing ‘KNVB Clubapp’. Deze zal geschikt zijn voor zowel iOS (iPhone) als Android.

Infoschermen
Tot slot is er een datafeed beschikbaar met officiële programma’s, uitslagen, standen en afgelastingen voor infoschermen in de kantine, bestuurskamer en/of andere locatie binnen de accommodatie. De vereniging kan ook deze toepassing zelf integreren (of dit laten doen door de eigen narrowcasting leverancier). Desgewenst kan ook de KNVB hiervoor (vrijblijvend) een leverancier aandragen.

Commerciële waarde
Niet onbelangrijk: KNVB Dataservice biedt clubs commerciële waarde. Door deze dienstverlening aan te bieden, kan de vereniging het aantal bezoekers van onder meer de clubsite flink verhogen. Die verhoogde statistieken zijn aantrekkelijk voor – en eenvoudig aan te tonen aan – (potentiële) sponsors.

Sponsors krijgen dankzij KNVB Dataservice dus extra mogelijkheden om via het plaatsen van advertenties op de clubkanalen bij de juiste doelgroep veelvuldig in beeld te komen. Dat leidt vanzelfsprekend weer tot extra inkomsten voor de vereniging, die bijvoorbeeld bij een basis-abonnement op de Dataservice al quitte draait als zij een sponsor vindt à 25 euro per maand.

Praktische voordelen
KNVB Dataservice kent bovendien meerdere voordelen van praktische aard. Zo is de webmaster minder tijd kwijt met het bijhouden van deze data en wordt ook de kantinetelefoon minder belast. Het clubkanaal doet weer dienst als centrale informatievoorziening voor leden en bezoekers, die kunnen uitgaan van up-to-date, volledige en juiste gegevens nu deze direct van de officiële bron komen.

Kortom
KNVB Dataservice, dat overigens niet wordt gefinancierd met contributiegelden maar met externe middelen, speelt dus in op een behoefte vanuit de verenigingen. Een overzicht van de (actie)prijzen van de verschillende abonnementen, antwoorden op veel gestelde vragen en overige informatie zijn te vinden op www.knvbdataservice.nl.

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (1)
2 augustus om 16:10u
2 augustus 2017 om 16:10u
0
Is de dataservice nog in de lucht? Link werkt in ieder geval niet.
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.