Scheidsrechterscoördinator onmisbaar voor vereniging

Uitgegeven: 6 augustus 2015 13:52
Laatst gewijzigd: 5 oktober 2015 14:13
Bron: 
KNVB

De KNVB start in september met de nieuwe opleiding Scheidsrechtercoördinator. Het is de eerste arbitrageopleiding waarbij een digitale leeromgeving wordt gebruikt en die ontwikkeld is in samenwerking met amateurverenigingen, waardoor er een goede aansluiting is met de praktijk. Tijdens de opleiding staat de ontwikkeling van de cursist en zijn eigen praktijk (vereniging) centraal, waardoor de opleiding geschikt is voor zowel ervaren als beginnende scheidsrechterscoördinatoren. 

Naast het begeleiden van verenigingsscheidsrechters, houdt de scheidsrechterscoördinator zich bezig met de uitvoering van het arbitragebeleid van een vereniging. Hiermee vervult de scheidsrechterscoördinator een essentiële rol binnen de vereniging. 

Oog en passie voor ontwikkeling jonge scheidsrechters

Een goede scheidsrechterscoördinator heeft oog en passie voor de ontwikkeling van jonge scheidsrechters. Vanuit eigen ervaring en expertise worden verenigingsscheidsrechters begeleid naar hun hoogst haalbare niveau. De coördinator is in staat binnen de vereniging een veilig ontwikkelklimaat neer te zetten voor de scheidsrechters. Dit gebeurt door middel van het organiseren van activiteiten voor scheidsrechters, zoals cursussen, spelregelavonden en trainingen. Daarnaast kan de scheidsrechterscoördinator andere doelgroepen binnen de vereniging, bijvoorbeeld spelers, trainers/leiders en toeschouwers beïnvloeden, bijvoorbeeld door het verhogen van de spelregelkennis en het kweken van meer begrip  voor de arbitrage. 

De scheidsrechterscoördinator zorgt voor een goed arbitragebeleid binnen de vereniging. Als er binnen de vereniging een prettig klimaat is voor scheidsrechters kunnen zij zich optimaal ontwikkelen. Goede en leergierige scheidsrechters dragen bij aan een plezierig verloop van wedstrijden en daarmee aan een Veilig Sport Klimaat binnen de vereniging.

ARAG FairPlay certificering

Een vereniging die een scheidsrechterscoördinator heeft, komt in aanmerking voor een ARAG FairPlay certificering. Deze certificering is bedoeld voor verenigingen met een  professioneel scheidsrechtersbeleid, bestaande uit kwaliteit en zichtbaarheid van scheidsrechters en spelregelkennis van spelers binnen het amateurvoetbal. Als beloning voor een goed arbitragebeleid ontvangen voetbalverenigingen een kwaliteitskeurmerk en een scheidsrechterspakket. 

Ook scheidsrechterscoördinator worden? 

Alle scheidsrechterscoördinatoren en andere liefhebbers die deze taak binnen de vereniging willen oppakken, komen in aanmerking voor de opleiding. Een BOS-opleiding en ervaring als scheidsrechter strekken wel tot de aanbeveling.

Aanmelden kan vanaf nu bij de afdeling scheidsrechterszaken van het district. 

Klik hier voor meer informatie over de opleiding

 

Door: Yvette Richter
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.