Gratis VOG voor vrijwilligers blijft

Uitgegeven: 29 juli 2013 14:13
Laatst gewijzigd: 29 juli 2013 14:17
Bron: 
KNVB

Het verstrekken van een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers bij sportclubs werkt. De VOG wordt daarom vanaf 2014 structureel ingevoerd.

Dat hebben de ministeries van Veiligheid en Justitie en VWS laten weten aan de Tweede Kamer. In 2012 ging een pilot van start en uit de evaluatie van het project blijkt dat het gratis beschikbaar stellen van de VOG aantoonbaar bijdraagt aan een veilig klimaat op de sport- of hobbyclub.

In Nederland doen ruim twee miljoen mensen vrijwilligerswerk met kinderen, waarbij de ministeries het uiteraard van groot belang vinden dat deze kinderen in een veilige omgeving verkeren. De vrijwilligersorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor dit veilige klimaat, maar de overheid kan dit stimuleren.

Ter ondersteuning heeft de rijksoverheid diverse instrumenten ontwikkeld om vrijwilligerswerk aantoonbaar veiliger te maken: de gedragsregels uit de toolkit ‘In veilige handen’ en een registratielijst met tuchtrechtelijk bestrafte vrijwilligers (zodat verdachte vrijwilligers ook bij een andere club geen toegang krijgen).

Vanaf 2014 zal de VOG structureel worden ingevoerd en vergoedt voor vrijwilligers die met minderjarigen of mensen met een verstandelijke handicap werken. De exacte voorwaarden om een gratis VOG te verkrijgen worden later bekendgemaakt. Daarnaast zullen ook de gemeentes nog worden betrokken bij het project.

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.