Voorkom risico’s; benut SportRIE

Uitgegeven: 3 november 2012 09:00
Laatst gewijzigd: 3 november 2012 09:00
Bron: 
KNVB

Werkgevers in de Sport (WOS) heeft, samen met de vakbonden, een nieuwe branche-RI&E samengesteld. Deze is gratis beschikbaar. Ook de voetbalvereniging kan hiervan profiteren.

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) stelt een vereniging of organisatie in staat om haar veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. De RI&E bestaat uit een vragenlijst. Op basis van de risico’s die hieruit naar voren komen, volgt een plan van aanpak.

Eén model
De nieuwe ‘SportRIE’ is vooral afgestemd op risico’s bij sportbonden en sportverenigingen. Voorheen waren er twee modellen RI&E voor de werkgevers in de sport; één gericht op leden van de WOS en één meer van toepassing op sportverenigingen. Beide modellen zijn nu samengevoegd.

Veel verbeteringen
Het aantal vragen is flink teruggebracht. Dit sluit uitstekend aan bij het streven naar administratieve lastenverlichting. Daarnaast zijn er méér verbeteringen. Zo sluit de RI&E beter aan op de sportpraktijk en zijn de vragen over ‘het beleid’ nu ingedeeld in groepen. Hierdoor krijgen kleine organisaties en verenigingen een stuk minder ‘zware beleidsvragen’ te beantwoorden dan de grote werkgevers.

De moeite waard!
Behalve het feit dat de uitvoering van de RI&E wettelijk verplicht is voor werkgevers met werknemers in dienst, wil elke organisatie dat haar werknemers op een gezonde en veilige manier werken. Dit zorgt er bovendien voor dat zij beter presteren. De SportRIE is hiervoor een perfect hulpmiddel. Ook het feit dat veel verzekeringspolissen het eisen, kan een goede reden zijn de RI&E uit te voeren.

Voor de sportvereniging
Het is belangrijk dat binnen een vereniging wordt nagedacht over het sportklimaat dat zij haar sporters wil bieden. Veilig sporten is voor veel mensen een belangrijk punt. Hetzelfde geldt voor de zorg voor vrijwilligers. Ook op dit vlak helpt deze gratis RI&E, met onder andere voetbalspecifieke vragen.

Aan de slag?
Hou met hulp van de SportRIE de grootste gevaren in de hand. De nieuwe SportRIE is beschikbaar via www.sportwerkgever.nl (onder het kopje Gezondheid). Na het aanmelden wijst de software vanzelf de weg. Meer informatie is te vinden op sportwerkgever.nl, onder meer bij Veelgestelde vragen.
 

Door: Emiel van Mook
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.