Gedragsregels voor verenigingen

Uitgegeven: 10 juli 2015 14:39
Laatst gewijzigd: 1 september 2015 09:41

Het is goed te zien dat veel verenigingen al een huishoudelijk reglement kennen, dat bekend is voor alle leden en bezoekers van het sportpark. Verenigingen die óók gedragsregels willen opstellen om prettige omgangsnormen te bevorderen, vinden hier handige ondersteuning.

Creëer een plezierige en veilige omgeving
Het heeft veel voordelen als iedereen op de hoogte is van de regels die passen bij de vereniging. Het is zelfs een voorwaarde om gewenst gedrag te stimuleren en iedereen met ongewenst gedrag daarop te kunnen aanspreken. Door afspraken te maken over gedrag, creëer je een sfeer waarin mensen rekening houden met elkaar en elkaar zo nodig durven aan te spreken. Dat is een basis om iedereen binnen de vereniging met plezier van het voetballen te laten genieten.

Doe het samen met de leden
Laat zoveel mogelijk leden meedenken over het opstellen van verenigingsregels en afspraken die je wilt maken. Draag daarna de regels daadwerkelijk uit door ze voor de eigen leden en bezoekers goed zichtbaar te maken. Zorg ervoor dat alle teams afspraken maken en dat zij ook ouders daarbij betrekken. De KNVB ondersteunt verenigingen hierbij graag, onder meer via de Verenigingsbox ‘Samen aan de slag met sportiviteit en respect’.

Ondersteuning KNVB
In de Verenigingsbox zijn voorbeelden te vinden over meerdere onderwerpen die van belang zijn voor een plezierig verenigingsklimaat. De box nog niet in bezit? Dan kun je deze aanvragen via het district of de verenigingsadviseur uit de regio. Op deze plaats kun je ook alvast drie voorbeelden downloaden die direct betrekking hebben op het publiceren van gedragsregels. Deze voorbeelden zijn gericht op het gezamenlijk opstellen van regels voor de vereniging als geheel, voor verenigingsteams in het bijzonder en voor betrokken ouders langs de lijn.

Download een format
Klik hier voor een format voor het opstellen van Verenigingsregels, of klik hier voor een Word-versie om direct te kunnen aanpassen naar een eigen versie.

Klik hier voor een format voor het opstellen van Teamafspraken, of klik hier voor een Word-versie om direct te kunnen aanpassen naar een eigen versie.

Klik hier voor informatie over en een format voor het opstellen van Afspraken met ouders.

Meer info, ondersteuning of advies?
Neem contact op met het KNVB-districtskantoor. Wij helpen je graag!

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Op dit artikel kan niet worden gereageerd.