Gevolgen afschaffing kantineregeling btw

Uitgegeven: 29 januari 2014 09:38
Laatst gewijzigd: 29 januari 2014 10:19
Bron: 
KNVB

Per 1 januari 2014 is de kantineregeling voor sportverenigingen afgeschaft. Tegelijkertijd worden bepaalde diensten, zoals sponsoring, tot een hoger bedrag vrijgesteld van btw. Voor veel sportverenigingen verandert er hierdoor weinig of niets, maar in sommige gevallen moet de vereniging aangifte omzetbelasting gaan doen, of is dat juist niet meer nodig.

Met dit informatieblad kunt u nagaan of de nieuwe regeling gevolgen heeft voor de btw-verplichtingen van uw vereniging. Mogelijk is dit niet of nauwelijks het geval; doordat er nog steeds algemene btw-vrijstellingen voor fondswerving blijven bestaan. In andere gevallen ligt de situatie dus anders.

Vrijstellingen
Veel sportverenigingen organiseren extra activiteiten om geld in te zamelen: zogenaamde fondswervende activiteiten. Hierbij is er een onderscheid tussen leveringen (zoals verkoop van kalenders en kantine-activiteiten) en diensten (zoals sponsoring). In 2013 waren deze activiteiten niet belast met btw bij een maximale jaaromzet van € 68.067 (leveringen) of € 31.765 (diensten). Bovendien gold voor de kantine-omzet, onder voorwaarden, een extra vrijstelling van € 68.067.

Veranderingen
Sinds 1 januari 2014 is de kantineregeling voor sportverenigingen afgeschaft en telt de kantineomzet wél mee bij het bepalen of aan de voorwaarden voor vrijstelling wordt voldaan. De kantine-omzet moet daartoe bij de andere fondswervende leveringen worden opgeteld. Als het totaalbedrag maximaal € 68.067 is, blijft de omzet vrijgesteld van btw. Tegelijkertijd is nu de vrijstelling voor diensten, zoals sponsoring, verhoogd: van € 31.765 naar € 50.000 per jaar.

Praktische voorbeelden en handig schema
In het informatieblad treft u enkele duidelijke voorbeelden. De bijlage bevat eveneens een schema dat u helpt bij het beoordelen of de vereniging vanaf 2014 al dan niet aangifte moet doen voor de btw.

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.