KNVB beker: Topscorer geniet bij amateurs

Uitgegeven: 15 december 2015 11:09
Laatst gewijzigd: 15 december 2015 11:11

Bron: 
KNVB Media

De Weg naar De Kuip ligt geplaveid met prachtige bekerverhalen. Zo ook in Rijssen waar ex-prof Patrick Gerritsen weer kan genieten van het spelletje bij hoofdklasser Excelsior '31 en op de topscorerslijst al zijn vroegere collega's achter zich laat.

Niet Luuk de Jong. Niet Michiel Kramer. Niet Sebastien Haller. Nee, Patrick Gerritsen (28) van hoofdklasser Excelsior '31 uit Rijssen is de topscorer van het KNVB bekertoernooi. Hij staat op vijf doelpunten waarvan vier in de eerste ronde tegen derdeklasser SCM uit Maastricht. Maar daar maalt hij niet om. "Luuk de Jong heeft die kans ook tegen SC Genemuiden of een club uit de Jupiler League."

Noodlot

Patrick Gerritsen, denk je. Die naam heb ik eerder gehoord. Dat klopt. In 2005 debuteerde hij voor FC Twente tegen Sparta. "Twente zat toen in dezelfde situatie als nu en jonge talenten kregen noodgedwongen een kans. We wonnen met 2-0 en ik scoorde. Dat vergeet je niet."

De jonge rechtsbuiten dwingt een basisplaats af, scoort zes keer en aan het einde van het seizoen haalt Foppe de Haan hem bij Jong Oranje dat in de zomer van 2006 Europees kampioen wordt. "Huntelaar, Vlaar, Vermeer," noemt Gerritsen een paar namen op van dat elftal. De weg naar een glanzende carriere ligt open, maar dan slaat in september 2006 het noodlot toe. "Ik brak mijn been op twee plaatsen. En vlak nadat ik terug was na acht maanden revalideren nog een keer."

Plezier

Gerritsen haalde nooit meer het niveau van voor de breuk. "Ik ken ook maar weinig spelers die dat wel doen na een zware blessure. Je ziet het nu ook bij Strootman." Terwijl Twente uitgroeide tot een topclub werd Gerritsen verhuurd aan Go Ahead Eagles. Daar sloot hij ook zijn carrière af, 25 jaar pas. "Op een gegeven moment moet je realistisch zijn. Ik heb mijn studie weer opgepakt (register accountant, red.) en ben bij Excelsior '31 gaan spelen in 2012."

In Rijssen beleeft hij meer plezier aan het spelletje. Gerritsen: "Bij de profs is de sfeer killer. Het is meer ieder voor zich." Maar in het bekertoernooi ontmoet hij zijn oude collega's. Excelsior '31 kwalificeerde zich als winnaar van de districtsbeker en is een van de vijf amateurclubs die is doorgedrongen tot de laatste zestien, uniek sinds de invoering van het betaalde voetbal. "Maar wij zijn de enige hoofdklasser," zegt Gerritsen.

Wonder

Zijn ploeg is zo ver gekomen dankzij het Wonder van de Koerbelt. Na de overwinningen op SCM (10-2) en bij ACV (1-2) kwam het andere Excelsior, uit Rotterdam, naar Rijssen. Gerritsen: "Binnen tien minuten stonden we 2-0 achter. We dachten even leuk mee te gaan voetballen. Daarna zijn we veel compacter gaan spelen en zij dachten dat ze er al waren." Gerritsen zorgde zelf voor rust voor de 2-2. Vlak na de pauze komen de amateurs zelfs op voorsprong. De eredivisionist lijkt de zaak op de valreep recht te trekken. "Na de 3-3 kreeg Stans een enorme kans, maar uiteindelijk maken wij hem in de laatste minuut."

Bekervoetbal op zijn best in Rijssen, waar De Koerbelt ontploft in het anders zo nuchtere Twente-land. De spelers laten zich minutenlang toejuichen voor de prachtige tribune en in de hoek bij de trouwste supporters. 'Laat iedereen het horen/Wij zijn Excelsioren', klinkt het clublied tot laat in de avond.

Volle Kuip

En nu komt FC Den Bosch naar De Koerbelt, waar 2000 man zich schouder aan schouder aan elkaar zullen warmen. Den Bosch-trainer Rene van Eck neemt de hoofdklasser zeer serieus en kwam afgelopen zaterdag hoogstpersoonlijk polshoogte nemen in Rijssen. "Zij zullen ons niet onderschatten," zegt Gerritsen. "Terwijl hier iedereen zegt: "Als je van Excelsior Rotterdam kan winnen, dan moet Den Bosch - een middenmoter in de Jupiler League - ook kunnen. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Wat wel werkt is de droom van De Kuip. Niet dat ze bij Excelsior '31 denken dat ze de finale gaan halen. Gerritsen: "Maar een kwartfinale tegen Feyenoord in een volle Kuip levert de club zoveel op en is voor de spelers uniek om mee te maken." Hij weet hoe dat voelt.

Programma achtste finales KNVB Beker

Dinsdag 15 december
18.30 uur: HHC Hardenberg - NEC
20.00 uur: Excelsior '31 - FC Den Bosch
20.45 uur: Roda JC - sc Heerenveen

Woensdag 16 december
18.30 uur: Achilles '29 - FC Utrecht
19.45 uur: Kozakken Boys - AZ
20.00 uur: Capelle - VVSB
20.45 uur: Heracles - PSV

Donderdag 17 december
20.45 uur: Feyenoord - Willem II

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.