KNVB beker: Voor altijd een held in Genemuiden

Uitgegeven: 29 oktober 2015 01:11
Laatst gewijzigd: 29 oktober 2015 17:02

Bron: 
KNVB

De Weg naar De Kuip ligt vol verhalen. KNVB.nl tekent er elke bekerronde een op. Dit keer bij SC Genemuiden, waar keeper Albert Flier uitgroeide tot plaatselijke held door in de tweede ronde drie strafschoppen van ADO Den Haag. Als beloning mocht hij met Sportclub Genemuiden, vergezeld door een schare van 2000 fans in een vol Philips Stadion aantreden tegen PSV. KNVB.nl volgde hem en zag hoe niet alleen een club maar een heel stadje in de ban van de beker kan raken.

Het jongetje loopt schuchter op Albert Flier af, boekje en pen klaar voor een handtekening. Daarna nog even op de foto. In de beker worden helden geboren zo bewijst het tafereel in Fliers sport en modewinkel. Sinds de keeper van Sportclub Genemuiden op 22 september twee strafschoppen stopte tegen ADO Den Haag is zijn status veranderd in het normaal zo nuchtere stadje ten noorden van Zwolle. Ruim 400 wedstrijden keepte hij voor Sportclub zoals de lokale trots wordt genoemd, maar dit was waarschijnlijk de mooiste. Tot nu toe.

Flier: "Mijn telefoon ontplofte en de dagen daarna ging het nergens anders over in de winkel." Tot twee dagen later PSV uit de koker kwam en Sportclub Genemuiden in Eindhoven tegen de landskampioen mag aantreden. Sindsdien is iedereen die Sportclub een warm hart toedraagt in de ban van de beker.

'Bekervrij'

Flier heeft speciale shirts laten maken voor het duel omdat de originele groen-witte banen teveel op die van PSV lijken. Een collectors-item voor de supporters. Ik moet nog even een nummer op een shirt persen, zegt Flier. Dan pakt hij zijn broodtrommeltje en trekt de winkeldeur achter zich dicht. 'Gesloten ivm de voetbalwedstrijd PSV-SC Genemuiden,' staat er op een briefje.

Iedereen zal het begrijpen en bovendien is het stadje uitgestorven. Tweeduizend fans zullen spelers vergezellen naar Eindhoven. Op sportpark De Wetering staan de eerste bussen klaar. De kinderen hoeven niet naar school. 'Bekervrij'. Speciale sjaals gaan als zoete broodjes weg. In de achterhoofden gonst de hoop op een stunt. "Het is geen schoolreisje," zegt trainer Hennie in 't Most. "In 2011 verloren we maar met 4-3 van FC Twente in de Grolsch Veste", vult Flier aan. "Toen stopte ik nog een penalty van Luuk de Jong."

Toeterend vertrekt de colonne richting Eindhoven. Achterblijvers zwaaien de bussen uit vanaf hun balkon. De kersverse voorzitter Berend van Lenten is al met de eerste bus mee gereisd. Niet alleen om de sfeer mee te pakken, maar ook om een oogje in het zeil te houden, zegt hij voor het PSV-stadion. Hij voelt zich verantwoordelijk. "Als je PSV loot gaan alle bellen rinkelen. Er komt zoveel op je af. FOX, KNVB, de gemeente, leerplichtambtenaren." Hij heeft zijn nette pak aangetrokken. Dat moet ook van PSV, wijst hij op de dresscode die zijn kaartje staat. Zijn pretoogjes verraden dat hij vooral geniet. "Dit nemen ze ons nooit meer af."

Trots

Dan arriveert de bus. Supporters verdringen zich bij de deur. Onder begeleiding van het clublied stappen de spelers het stadion binnen. 'Sportcluppers, dat zijn wij allen, daarom zijn wij zo trots'. Het uitvak barst uit zijn voegen. Fans hebben een groot spandoek gemaakt van 15 bij 15 meter. Een vis vermorzelt een gloeilamp. 'Let's (b)eat the lamps'.

Ondanks de snelle 1-0 van Luuk de Jong houdt de Sportclub Genemuiden een uur stand en krijgt ook kansjes. Dan is het in zeven minuten ineens 5-0. Daarna is PSV genadig en stopt de teller uiteindelijk bij 6-0.

Hand in hand lopen de spelers naar het uitvak. De trots van de supporters duwt de pijn van de nederlaag naar de achtergrond. Over dit bekeravontuur zal nog lang worden gesproken in de kantine. Of in de winkel. "Wat de mensen morgen zeggen? Dat ik die ballen had moeten pakken."

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.