Duivels dilemma voor Excelsior-fysio Adrie Poldervaart

Uitgegeven: 22 september 2015 21:31
Laatst gewijzigd: 29 oktober 2015 01:15

Bron: 
KNVB

De Weg naar De Kuip ligt deze week weer open. 64 clubs treffen elkaar in de tweede ronde van het toernooi waarin de mooiste voetbalverhalen worden geschreven: de KNVB beker. Fysiotherapeut Adrie Poldervaart kneedt al bijna een kwart eeuw de spelers van Excelsior fit. Maar woensdag staat hij tegenover ze, als trainer van topklasser Barendrecht.

1 juli 2015. Groningen-directeur Hans Nijland koppelt Barendrecht aan Excelsior in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB beker. Dat is op de fiets te doen, wordt er gezegd. Een Groot-Rotterdamse derby. Maar vooral, de wedstrijd van Adrie Poldervaart.

Fysiotherapeut

"Ik was helemaal niet met die loting bezig," zegt hij in de kleedkamer van Excelsior. Ondertussen masseert hij de knie van keeper Allessandro Dahmen. "Ik bracht mijn kinderen naar de gym toen ik ineens allemaal appjes kreeg." Onder andere van onze commercieel directeur Wouter Gudde: 'Ik neem aan dat je deze wedstrijd laat lopen. En zo niet dan ben je je baan kwijt.'"

Als fysiotherapeut in opleiding begon hij in 1992 bij de club uit Kralingen. Nu bijna een kwart eeuw later heeft Poldervaart een praktijk in Rotterdam en is hij vier ochtenden per week op de club om de spelers fit te krijgen. Alles maakte hij mee, promotie en degradatie, vreugde en verdriet. "Dan gaat die club wel in je bloed zitten."

Amateurtrainer van het jaar

Poldervaart is sinds 1998 ook trainer in het amateurvoetbal. En niet zo maar een. Zijn collega's kozen hem op 15 mei 2015 tot amateurtrainer van het jaar. Trots poseerde hij naast Phillip Cocu met de Rinus Michels Award. Topklasser Barendrecht was er als de kippen bij om hem voor twee seizoenen vast te leggen.

En toen kwam die loting. Een onmogelijke wedstrijd voor Poldervaart zou je denken. Hoe kun je coachen tegen de club waar je normaal voor juicht, die zoals hij zelf zegt in zijn bloed is gaan zitten. Maar Poldervaart reageert nuchter: "Woensdag 23 september tussen acht uur en kwart voor tien houdt de loyaliteit naar Excelsior wel op."

Boerenzoon

Voor emoties laat hij geen ruimte, deze boerenzoon uit Oudenhoorn, een dorp op een half uur van Rotterdam. Vroeg opstaan, hard werken en vooral normaal doen, dat leerde hij van zijn ouders op de boerderij. En alle successen en waardering zijn prettig, veranderen doen ze hem niet.

Excelsior-trainer Fons Groenendijk is niet blij met de loting. "Adrie is een van ons." Hij steekt de loftrompet over zijn fysiotherapeut. "Ik ben onder de indruk van zijn werk. Het is een vakman. Bezeten van het spel. Een workaholic, het liefst wil hij 24 uur per dag met voetbal bezig zijn. En met het behandelen van spelers in zijn praktijk. Hij beschikt over veel knowhow. Dat is voor mij ook weer prettig omdat ik hem ook wel eens als klankbord kan gebruiken."

Dolletje

Dat kan nu dus niet. En Adrie kent natuurlijk ook alle ins en outs van het Excelsior-spel. Poldervaart: "Dat heeft natuurlijk voordelen. En ik zal het ook niet nalaten om ze gebruiken. Alles wat in mijn macht ligt als trainer, zal ik gebruiken om te winnen."

De spelers trekken alles vooral in een dolletje. "Hij zit hier elke dag in de kleedkamer en dan gaan we tegen hem spelen. Dat is toch leuk," zegt aanvoerder Sander Fischer. Of hij nog wel bij hem op de bank durft te liggen? "Nou, dat weet ik niet," lacht Fischer. Hij werkt ook wel eens met van die naalden in je benen. Ik weet niet hoe je dat precies noemt. Maar ik denk dat ik dat een keer oversla.

De eredivisionist is het natuurlijk aan zijn stand verplicht om de topklasser te verslaan. Maar het blijft bekervoetbal. Stel dat het anders uitpakt. "Tja," zegt Groenendijk. "Dan moeten we ook verder met Adrie, terwijl we hem dan het liefst achter de tribune wegzetten…als etalagepop."

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.