Op jacht naar vrijwilligers

Uitgegeven: 13 februari 2014 20:41
Laatst gewijzigd: 13 februari 2014 20:47
Bron: 
KNVB

Vrijwel elke amateurvereniging in Nederland – niet alleen voetbalclubs – heeft er moeite mee: vrijwilligers strikken. Opmerkelijk: bij RKAVV is er sinds kort juist een exponentiële groei: liefst 120 vacatures werden ingevuld. Het gevolg van een beleidsmatige switch. ,,Bij ons kun je contributie terugverdienen door iets voor de club te doen”, vertelt Henry Steffens, voorzitter van de club uit Leidschendam.

Het zijn economisch gezien niet de meest florissante tijden, iedereen is steeds drukker en er is sprake van een individualistischer wordende samenleving. Tijd voor nog een vrijwilligersfunctie bij de club? Nee, dat hebben veel mensen niet. ,,We hebben van oudsher een behoorlijk vrijwilligerslegioen bij onze club, maar ook wij merkten dat het aan het teruglopen was”, bekent Steffens. ,,Noem het voortschrijdend inzicht van het bestuur: we moesten wat doen. De keuze was lijdzaam toezien of de aanval zoeken.”

Vaak je zie dat de contributie omhoog gaat om de steeds meer stijgende kosten te kunnen dekken. Daarmee zouden bijvoorbeeld ook betaalde krachten gefinancierd kunnen worden, maar RKAVV kiest daar heel bewust niet voor. ,,We zijn gekomen tot een verkapte taakplicht voor ieder aangesloten lid vanaf 16 jaar en voor ouders/verzorgers van jeugdleden jonger dan 16. Uiteraard blijft elk lid of betrokkene bij onze vereniging vrij om zo veel taken als hij/zij denkt aan te kunnen in te vullen als hij of zij wil”, vertelt de preses. ,,Het klinkt misschien niet als vrijwilligerswerk, maar dat is het zeker wel. We laten iedereen vrij in de keuze om wel of niet wat te doen. Heb je geen tijd of geen zin, dan betaal je alleen meer.”

Het heeft best de nodige tijd gekost om het nieuwe vrijwilligersbeleid te realiseren. ,,Er zijn binnen de club flinke discussies geweest, het heeft heel wat voeten in de aarde en het is me niet in de koude kleren gaat zitten”, geeft Steffens toe. ,,Maar inmiddels ziet iedereen in dat het goed is voor de club. Iedereen staat erachter. De leden zijn anders tegen de zaken aan gaan kijken. Door het transparant te maken ziet iedereen wat erbij komt kijken om een voetbalclub runnende te houden.”

Inmiddels zijn er meer dan 100 vrijwilligers bijgekomen. ,,Je verricht een taak. We kijken niet per se naar het aantal uren, maar naar de bijdrage. We houden wel in de gaten als mensen er een slaatje uit proberen te slaan, maar dat gebeurt niet zo gauw. De sociale factor is onmiskenbaar groot.” In totaal zijn er wel zo'n 800 vacatures, die variëren van o.a. kantinemedewerker, gastvrouw/heer, trainer, leider of lid van de sponsor- of jeugdactiviteitencommissie tot kaderlid in de jeugd of seniorencommissie.

,,We hebben weinig tot geen problemen. Er is altijd wel verloop binnen de club, maar er is nog niemand afgehaakt voor zover ik weet. Het wordt breed gedragen.”

RKAVV
Gemeente: Leidschendam
Inwoners: 28.000
Klasse: hoofdklasse zondag
Aantal leden: ±800

Door: Ido Dijkstra
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.