'Zonnepanelen verstandig voor club en milieu'

Uitgegeven: 14 november 2013 21:05
Laatst gewijzigd: 18 november 2013 17:18
Bron: 
KNVB

De Limburgse vereniging met de fraaie naam SV Roggel heeft een slimme manier gevonden om een overschot op de bank zinnig te investeren. Zonder risico's en ook nog eens voor een schonere wereld: zonnepanelen. Sinds 23 juli liggen ze op het dag van de zondagvijfdeklasser. ,,Binnen acht jaar hebben we de investering eruit en dan kunnen we er zeker nog 15 jaar van profiteren", aldus initiator en oud-voorzitter Wim Geelen.

Oud-voorzitter Wim Geelen is de drijvende kracht achter de energie-opwekkende panelen die nu op het dak van het clubhuis van SV Roggel liggen. ,,De leden concludeerden zo'n twee jaar geleden dat het goed gaat met de vereniging. Ook financieel. We hadden een buffertje. Geld op de bank laten staan levert niet heel veel op, dus werd gevraagd: kunnen we niet investeren in de toekomst? Tijdens de algemene ledenvergadering is toen besloten dat zonnepanelen worden aangeschaft om de exploitatiekosten van de vereniging te verlagen en een investering te doen in het verduurzamen van de accommodatie."

Sinds 23 juli dit jaar liggen er zonnepanelen op het dak. De eerste 3000 kilowattuur (kWh) is al opgewekt. De vereniging denkt op jaarbasis circa 24 duizend kWh per jaar aan groene stroom uit de eigen installatie te halen. Stroomkosten die dus niet aan een energiebedrijf betaald hoeven worden en dus een aanzienlijk besparing op de energierekening opleveren.

De zonnepalen hebben de club zo'n 14 duizend euro gekost. ,,We hebben ze zelf me vrijwilligers op het dak gelegd. Dat scheelt. We hebben ook duidelijk gezegd: we willen niet dat het ten koste gaat van het uiterlijk van ons architectonisch mooie clubgebouw. Dat is dan ook niet het geval. Het moet natuurlijk wel leuk blijven."

Geelen weet zeker dat de investering zich terug gaan betalen. ,,Volgens onze berekeningen binnen acht jaar. De panelen gaan – even afhankelijk van hoe vuil ze worden - zeker 25 jaar mee. Ze behouden na verloop van tijd ook nog 80 procent van de capaciteit."

Het investeren in zonne-energie wordt de laatste tijd steeds aantrekkelijker omdat de prijzen van de zonnepanelen en installaties steeds verder zakken en de energieprijzen blijven stijgen. ,,Dit is dus een hele verstandige investering voor de club en voor het milieu."

SV Roggel

Plaats Roggel (4100 inwoners)
Gemeente Leudal (37000 inwoners)
Klasse Vijfde klasse zondag
Aantal leden   450

 

Door: Ido Dijkstra
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.