Verscherpte controles op trainerslicenties

Uitgegeven: 24 juli 2013 16:48
Laatst gewijzigd: 3 april 2014 13:31
Bron: 
KNVB

In het najaar van 2012 heeft de bondsvergadering een reglementswijziging goedgekeurd. Dit betreft een aanpassing van artikel 17 van het Algemeen Reglement. Hierin is bepaald dat de in de door het bestuur amateurvoetbal aangewezen klassen, teams dienen te beschikken over een trainer-coach die niet alleen in het bezit is van een geldige trainerslicentie maar ook als coach staat geregistreerd bij het betreffende team.

Met ingang van het seizoen 2013/’14 vindt ook een verscherpte controle plaats op trainerslicenties. Voor aanvang van elke wedstrijd worden de gegevens van de trainer-coach namelijk ingevoerd op het digitale wedstrijdformulier. Een geldige trainerslicentie wordt door de KNVB gezien als belangrijk middel om niet alleen de kwaliteit van het trainersgilde, maar ook voor het voetballen in zijn totaliteit te waarborgen en te vergroten. Daarom heeft de bondsvergadering besloten de controle tijdens wedstrijden te intensiveren, c.q. te optimaliseren.

Het bestuur amateurvoetbal bepaalt jaarlijks op welke klassen artikel 17 van het Algemeen Reglement van toepassing is. Voor het seizoen 2013/'14 zijn hiervoor de volgende klassen benoemd:
 

  • Standaard teams mannen veldvoetbal zaterdag en zondag (met uitzondering van de 6e klasse).
  • BeNe Liga vrouwen
  • Topklasse vrouwenvoetbal
  • Hoofdklassen vrouwenvoetbal

 
Voor het zaalvoetbal:
 

  • Eredivisie en 1e divisie
  • Topklasse mannen
  • Eredivisie zaalvoetbal vrouwen

 
Voor de overige klassen vindt er geen controle op trainerslicentie plaats. De aanwezige trainer-coach van een team dient wel gewoon op het digitale wedstrijdformulier (DWF) te worden vermeld.

Wanneer een trainer niet in bezit is van een trainerslicentie kan hij bij de Edesk van de KNVB een aanvraagformulier trainerslicentie aanvragen. Dit formulier dient (voorzien van de bijbehorende stukken) ingezonden te worden aan de Edesk van de KNVB, Postbus 8200, 3009 AE Rotterdam. De kosten verbonden aan het afgeven van een trainerslicentie, bedragen € 71,80.

Bijscholing

De afgegeven trainerslicentie is geldig voor een periode van vijf jaar. Binnen deze periode kan de licentie worden aangepast aan het laatst behaalde diploma, de kosten hiervoor bedragen € 71,80. De trainer krijgt tijdig voor het verstrijken van de einddatum bericht omtrent de verlenging van zijn licentie.

Met ingang van 1 juli 2004 wordt een trainerslicentie alleen verleend indien de betrokken trainer/coach kan aangeven dat hij in de voorafgaande vijf jaar minimaal twaalf uur bijscholing heeft gevolgd. Deze scholing dient erkend te zijn door de KNVB en de VVON. Door middel van het overleggen van kopieën van certificaten of andere bewijsstukken, moet worden aangetoond dat aan deze eis is voldaan. Overigens geldt ook een door de KNVB georganiseerde trainersopleiding als erkende scholing.

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met edesk@knvb.nl of via 0900 – 333 7556

Door: redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.