Ledenenquête helpt bestuur SML

Uitgegeven: 10 juni 2013 13:00
Laatst gewijzigd: 10 juni 2013 13:17
Bron: 
KNVB

Welke kant gaan we op met de club? Zaterdag of zondag, recreatief of prestatief, kunstgras of natuurgras. Hoe denken de leden überhaupt over de vereniging en het bestuur? Allemaal vragen waar Fred Kloet, sinds 22 januari voorzitter van SML uit Arnhem, mee zat. Hij vroeg het aan de mensen om wie het gaat: zijn leden. Instrument: een enquête ,,Voordat we gaan oordelen, eerst maar eens vragen.”

'SML is in een spagaat gekomen. Alleen door grote strategische keuzes te maken kan de koers in de richting gestuurd worden die de toekomst van de vereniging garandeert.' Het is de eerste zin in het Strategisch Plan van de club. Het is gelijk duidelijk: de ambitieuze voorzitter Fred Kloet wil zijn vereniging klaarstomen voor de toekomst. ,,Om iets terug te doen voor de stad en voor de club waar ik van mijn zesde tot mijn 22ste heb gevoetbald.”

Het gaat op zich niet slecht met de club. SML heeft liefst 40 jeugdteams, waarvan de selectieteams zelfs op divisieniveau uitkomen tegen profclubs als Vitesse en Go Ahead Eagles. ,,Daartegenover staat dat we slechts vier seniorenteams hebben”, aldus de voorzitter, zelf nog in het vierde van de club actief.

Het eerste team speelt in de zondag derde klasse. ,,De doorstroming is dus een probleem. Na de A-junioren is er een gat.” Zo kampt de vereniging met meer vraagstukken. ,,Bijvoorbeeld de klassieke vraagstukken: zaterdag of zondag, en de balans tussen prestatief of recreatief en ga zo maar door. Vast en zeker herkenbaar voor veel clubs.”

Kloet is voorzitter geworden om zulke zaken aan te pakken. ,,Ik had geen zin om te trekken aan een dood paard. Nu is het momentum er om mensen bij elkaar te brengen. Er is wel iemand nodig die moet zeggen: we gaan die kant op. Dat probeer ik te zijn.” De succesvol ondernemer in binnen- en buitenland heeft zelf plannen zat. ,,Het gaat echter niet alleen om mij. Wij willen keuzes maken op basis van wat de leden willen. Mensen moet zeggen: SML is mijn huisclub.”

Ledenenquête

Tja, hoe bereik je dat? Natuurlijk vangen de bestuursleden in de wandelgangen geluiden op. Het ene lid wil linksaf, het andere rechts. Om erachter te komen wat er bij het merendeel leeft, besloot de clubleiding tot een ledenenquête. ,,We hebben gebruik gemaakt van de standaard ledenenquête van de KNVB. Alle ruim 700 leden kregen een uitnodiging, daarvan vulden 116 de vragenlijst in. Dat is volgens de statistiek representatief.”

De vragen gingen over alles zaken die binnen een club spelen: het sportaanbod, de communicatie, contributie en organisatie. Een van de dingen die naar voren kwam: de accommodatie is ondermaats. Vooral de kleedkamers en de douches. Kloet: ,,De hygiëne is wel in orde. We hebben hier dagelijks een schoonmaker rondlopen. Alleen de kleedkamers zijn niet meer naar de standaard van deze tijd; het past niet bij de jonge mens. De kans is dat potentiële nieuwe leden op basis daarvan voor een andere club kiezen. Dat wil je natuurlijk niet hebben als vereniging.” Mits er tijdens de ALV een akkoord komt, gaat de club de boel herbouwen.

Nog zo'n issue dat aan het daglicht kwam door de enquête: vrouwenvoetbal. ,,Dat is er nog niet binnen de club en de meerderheid van de leden vindt dat er iets mee moet gebeuren. Daar zijn we dan ook mee aan de slag gegaan. We hebben de registratie geopend en laten zo veel mogelijk horen dat vrouwen welkom zijn te komen voetballen bij deze club.”

Het laatste voorbeeld: de communicatie. Ruim vijftig procent vulde een vraagteken in bij de vraag of het bestuur goed communiceert met de leden.. ,,Dat betekent niet direct dat we het onvoldoende doen als bestuur, maar het is wel een punt om eens goed over na te denken. Je moet niet alles wat eruit komt blind aanpakken, want voor je het weet doe je aan symptoombestrijding. De ledenenquête heeft voor ons als bestuur dingen op tafel gelegd waar we mee aan de slag kunnen gaan”, besluit Kloet.

Minimale benodigde informatie club
Naam vereniging  : SML (Sport Maakt Lenig
Plaats vereniging  : Arnhem 
Speelniveau 1e elftal  : Derde klasse zondag
Aantal leden   : ruim 700
Naam gemeente  : Arnhem
Aantal inwoners gemeente : 150.000

Door: Ido Dijkstra
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.