Nominaties UEFA Grassroots Awards

Uitgegeven: 14 maart 2013 10:11
Laatst gewijzigd: 15 maart 2013 15:29
Bron: 
KNVB

De KNVB heeft voetbalverenigingen SC Klarenbeek, SV Wilp, SV Cupa en VV Voorst, vrijwilliger Lydia Zwier-Kentie en het project 'Het meisje centraal' genomineerd voor de UEFA-grassroots Awards. De Europese Voetbalunie wil met deze onderscheidingen elk jaar verenigingen, projecten en vrijwilligers belonen die zich bijzonder inspannen of onderscheiden op het gebied van voetbal aan de basis.

Tot het zogeheten Grassroots-voetbal behoren jeugdvoetbal, schoolvoetbal, G-voetbal, vrouwen- en meisjesvoetbal, beach soccer en andere voetbalvormen die niet dagelijks in de schijnwerpers staan. Elk land kan een vereniging, project en vrijwilliger nomineren voor de prijs. De UEFA beslist uiteindelijk wie er worden beloond met een prestigieuze award.

Genomineerden

In 2011 zijn de verenigingen SV Cupa, SC Klarenbeek, VV Voorst en SV Wilp met elkaar en met de KNVB in gesprek gegaan om de mogelijkheden van een samenwerkingsverband te onderzoeken. Met behulp van de KNVB hebben de verenigingen een Plan van Aanpak geschreven en is er een stuurgroep samengesteld met een afgevaardigde uit elke vereniging en een clustercoördinator om het clusterproject te leiden. In januari 2012 hebben de vier verenigingen hun samenwerking officieel bekrachtigd met een intentieverklaring.

Het meisje centraal

Omdat de vier verenigingen nu samen het meisjes- en vrouwenvoetbal inrichten, gaan de kwantiteit en de kwaliteit van de organisatie omhoog. De grootste vereniging, SC Klarenbeek, dient als voorbeeld voor de drie kleinere verenigingen. Door de samenwerking vormen de vier verenigingen nu een duidelijke visie en beleid met betrekking tot het meisjes- en vrouwenvoetbal en dat is een belangrijke basis. Ook worden er gezamenlijk succesvolle activiteiten opgepakt, die de verenigingen zelfstandig niet hadden kunnen organiseren.
Download de brochure: 'Het meisje centraal'

Lydia Zwier-Kentie (namens de stuurgroep van de vier verenigingen)

Er is een stuurgroep samengesteld met een afgevaardigde uit elke vereniging en een clustercoördinator om het clusterproject te leiden. In januari 2012 hebben de vier verenigingen hun samenwerking officieel bekrachtigd met een intentieverklaring voor een pilotfase van twee jaar. Elk jaar maakt de stuurgroep een scan van de vereniging om te meten of ze op de juiste koers zijn.

De stuurgroep is de spin in het web van alle activiteiten. De stuurgroepleden bewaken het proces, vertegenwoordigen ieder hun eigen vereniging met betrekking tot het meisjes- en vrouwenvoetbal en zijn het gezicht van de stuurgroep. Per activiteit of aandachtspunt worden er projectgroepjes gevormd en de bestuursleden en jeugdcommissieleden van de verenigingen dienen als klankbord voor de stuurgroep.

Dubbel in de prijzen

De KNVB viel vorig jaar nog dubbel in de prijzen bij de uitreiking van de UEFA Grassroots Awards. Het project 'Mini-pupillen spelen Welpenvoetbal', dat de KNVB samen met hoofdsponsor ING aanbiedt aan verenigingen, werd derde in de verkiezing Project van het jaar. Vooral de brede inzet van dit project (niet alleen voetbaltechnisch, maar ook gericht op organisatorisch ontwikkelen van de verenigingen) beoordeelde de UEFA als zeer waardevol.

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Op dit artikel kan niet worden gereageerd.